Drukuj

Karnawał dobiega końca. Zanim jednak na dobre się z nim pożegnamy, zastanówmy się jakie inspiracje, również te kulinarne, możemy zaczerpnąć z państw hucznie świętujących Karnawał.


Najbardziej znane miejsce z zabaw w tym okresie, z barwnym pochodem i gorącą muzyką to Rio de Janeiro. Drugie miejsce w rankingu, z równie bogatą tradycją karnawałową, zajmuje Wenecja. Początki zabaw oraz bali maskowych sięgają tutaj XI wieku. Był to jedyny czas w roku, gdzie obok zamożnych ludzi mógł bawić się plebs, bowiem za sprawą masek i kostiumów wszyscy stawali się równi.

 

Obecnie Karnawał jest skierowany do mieszkańców, ale również do turystów z całego świata, którzy chcą pobawić się ale również poznać tradycje innego kraju. Skoro mowa już o tradycji i szaleństwach, te również dotyczą kulinariów w tym okresie :) Gorące rytmy i zabawa, często z dodatkiem napojów alkoholowych, pobudzają apetyt. Dlatego jako przekąski czy potrawy na karnawał wybiera się te, które są szybkie w przygotowaniu ale syte.


Często proste połączenia są bowiem najlepsze! Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystywaniem dużej ilości aromatycznych warzyw oraz przypraw, takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, i inne. Dlatego kuchnia ta, jest niezwykle aromatyczna i inspiruje wielu kucharzy z całego świata.Rozbudzający zmysły sos pomidorowy, aromatyczna sałatka, panzanelli, pizza czy tapenada.

 

Co jeszcze w poszukiwaniu kulinarnych karnawałowych inspiracji podpatrzyć można we włoskiej kuchni?
Przykładowo lazanie. Pomidorowo-mięsny farsz przekładany płatami lazanii to nieodzowny element karnawału. Jeśli karnawał, nie mogłoby się obyć bez faworków. Te włoskie noszą nazwę frappe to smażone na głębokim oleju ciasteczka, konsystencją przypominające ciasto francuskie, pokrywane miodem i cukrem pudrem. Jeśli o słodyczach mowa, tutaj nie można zapomnieć o popularnych pączkach (Frittelle), których sposób wykonania różni się w zależności od regionu kraju. Do najpopularniejszych dodatków zalicza się drobno posiekane kasztany, anyż, rodzynki, orzeszki piniowe, cukier puder, miód czy skórka pomarańczowa.

 

veneo tarsmak post facebook 20170216