Wiemy już, że nie tylko Polacy kochają grillowanie i różnorodne potrawy z rusztu. Do grona zwolenników barbecue należą także Amerykanie oraz Latynosi. Dziś w poszukiwaniu tradycji grillowania przeniesiemy się bardziej na Wschód. Konkretniej, na Daleki Wschód.

 

Azja i przedstawiciele wielu krajów Dalekiego Wschodu, serwują nieco odmienne wersje grillowanych potraw. W pierwszej kolejności na uwagę zasługują orientalne przyprawy, nadające zupełnie inny smak podawanym potrawom. Ich niesamowicie aromatyczne połączenia tworzą intensywne w smaku marynaty, idealnie podkreślające serwowane dania. W Chinach np. poza grillowaniem wołowiny, wieprzowiny i drobiu, serwuje się również larwy owadów, insekty, a nawet ptaki. Natomiast kuchnia w Singapurze oparta jest na zapożyczeniach kulinarnych z Malezji, Tamil, Chin, Indii i kuchni Pernakan. Wyraźnie odczuwalny jest tutaj trend łączenia smaków. Jednym z najbardziej popularnych dań na grilla jest Satay. Danie to pieczone jest na ognisku i składa się z kawałków lub plastrów mięsa nadzianych na patyczki bambusowe, a następnie podawane jest z naprawdę ostrymi sosami.

 

W Indiach na przykład zamiast znanego nam metalowego lub żeliwnego grilla, używa się Tandoori, czyli wkopanego w ziemię glinianego pieca w kształcie wazonu. Ogrzewany jest on przez rozpalone na jego dnie drewno. Do rozgrzanego pieca wkłada się zamarynowane mięso lub warzywa, które są nabite na szpikulce. Hindusi w Tandoori wypiekają także ich tradycyjny chleb Naan.

 

Ciekawy sposób na uzyskanie aromatycznego i intensywnego smaku dań z grilla stosują także Japończycy. W japońskich restauracjach do obróbki termicznej potraw używany jest tzw. Tepan – czyli duża płyta grzewcza, zastępująca stół. Dzięki technice Teppanyaki najczęściej przygotowywany jest ryż, warzywa, wołowina, jagnięcina, drób oraz owoce morza.

 

W prywatnych domach natomiast najczęściej grilluje się za pomocą tzw. Yakimono. Zamarynowane kawałki mięs i warzyw są poddawane smażeniu na ruszcie lub bambusowych patyczkach. Zawieszane na nich potrawy dochodzą nad żarzącym się węglem drzewnym, nabierając w ten sposób głębokiego, dymnego smaku. Natomiast w Tajlandii jedną z najbardziej popularnych metod przyrządzaniu posiłków na grillu jest bezpośrednie pieczenie mięsa lub warzyw na rozgrzanych węglach, owiniętych w kilka warstw liści bananowca. Najczęściej podawane są doprawione kolędrą, chilli, czosnkiem i kurkumą polędwiczki drobiowe.