Drukuj
Pizza karczochy  

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 0,5kg
- drożdże 20 g
- letnia woda 280 ml
- olej rzepakowy 4 łyżki
- cukier ¼ łyżeczki
- sól 1 płaska łyżeczka

 

Składniki na sos pomidorowy:

- pomidory pelati krojone (w puszce) 300ml
- czosnek wyciśnięty przez praskę 3 ząbki
- oregano 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Składniki na pizzę:

- ser podlaski (lub inny żółty) 200g
- ser mozarella twardy 200g
- karczochy w oleju 250g
- sos czosnkowy „Tarsmak”


Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Jak podwoją swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia. Posmarować sosem pomidorowym, na sos wyłożyć starkowany jeden i drugi ser, odsączone z oleju i pokrojone w cząstki karczochy. Posypać oregano i upiec w nagrzanym piekarniku w temp. 280 - 330°C.
Gotową pizzę polać sosem czosnkowym.


Smacznego!