Drukuj
krokiety z kapusta i grzybami  

Składniki na ciasto naleśnikowe:
- mleko ½ l
- mąka
- jajko 1 szt.
- olej do smażenia

 

Składniki na farsz:

- kapusta kiszona: 1 kg
- podgrzybki suszone: 50 g
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- masło: 50 g
- sól, pieprz do smaku

 

Składniki na panierkę:
- mąka pszenna
- jajko
- bułka tarta
- olej do smażenia


Wykonanie:
Mleko, mąkę i jajko dokładnie wymieszać mikserem, tak żeby nie było grudek. Usmażyć naleśniki na odrobinie oleju (ok. 1 łyżeczka na jeden naleśnik).
Kapustę ugotować do miękkości w wodzie. Dokładnie odcisnąć i pokroić bardzo drobno, lub przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach. Grzyby dokładnie wypłukać, również ugotować do miękkości i drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać grzyby, masło i chwilkę razem poddusić. Dodać do kapusty, przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na usmażone naleśniki nałożyć po łyżce farszu i zwinąć krokiety. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor.
Podawać z podgrzanym sosem pieczarkowym firmy Tarsmak.


Smacznego!


Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy