Drukuj
pierogi ze slodkiej kapusty z sosem pieczarkowym  

Składniki na ciasto:
- mąka pszenna 3 szklanki
- letnia woda ok. 1 szklanka
- olej 2 łyżki

 

Składniki na farsz:
- kapusta świeża: ½ średniej główki
- 3 główki cebuli
- 3-4 łyżki oleju
- masło: 50 g
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy


Wykonanie:
Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać.
Do przesianej mąki dodać olej, i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty.
Podawać polane gorącym sosem pieczarkowym firmy Tarsmak.


Smacznego!


Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy