salatka z karczochami  

Składniki:
- młoda kalarepa 1 szt.
- szpinak młody 1 garść
- rukola 1 garść
- pomidorki koktajlowe 6 szt.
- papryka świeża czerwona ½ szt.
- pieczarki świeże 3 szt.
- ser typu feta 100g
- karczochy w oleju 150g
- sól, sok z cytryny do smaku
- sos czosnkowy „Tarsmak”


Wykonanie:
Szpinak i rukolę wymieszać i wyłożyć na dno miseczek. Dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki kalarepę, w paseczki paprykę i na połówki pomidorki. Dodać również pokrojone w plasterki pieczarki, w kostkę ser i pokrojone w cząstki karczochy. Tak przygotowane sałatki skropić sokiem z cytryny, olejem z karczochów i polać sosem czosnkowym „Tarsmak”.


Smacznego!

krewetki w curry  

Składniki:
- krewetki tygrysie: 300g
- olej słonecznikowy: 3 łyżki
- kurkuma: 1 łyżeczka
- imbir: 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa: 1/2 łyżeczki
- czosnek: 2 ząbki
- sos piri-piri firmy Tarsmak: 1 łyżeczka
- mleczko kokosowe 150ml
- sos sojowy: 1/2 łyżeczki
- sól do smaku


Wykonanie:
Na patalnię wlać olej, dodać kurkumę, imbir, gałkę, i wyciśniety czosnek. Całość chwilę podsmażyć, dodać sos piri-piri, obrane z pancerza krewetki i wszystko wymieszać. Wlać mleczko kokosowe, dodać sos sojowy, sól do smaku i krótką chwilę poddusić mieszając.
Podawać z ryżem lub białym pieczywem.


Smacznego!

sakiewki z lososia  

Składniki:
- wędzony łosoś
- twarożek
- pietruszka
- cebula
- szczypiorek
- Sos serowy Tarsmak


Wykonanie:
Posiekać cebulę i pietruszkę. Posiekane składniki oraz twarożek nałożyć na środek plastrów łososia, a następnie polać Sosem serowym Tarsmak. Sparzyć szczypiorek i związać nim plastry łososia w kształt sakiewki. Twarożek możemy zastąpić także posiekanym, ugotowanym na twardo jajkiem.


Smacznego!

przekaski z wedlin  

Składniki:
- pieczywo, np. chleb pumpernikiel
- twarożek naturalny
- jogurt naturalny
- szynka wędzona
- kabanos
- rukola
- sól i pieprz
- Sos musztardowo-paprykowy Tarsmak


Wykonanie:
Połączyć jogurt z twarożkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Posmarować masą kromki i przekroić je na cztery części. Na każdej położyć szynkę zwiniętą w rulonik, kawałek kabanosa, rukolę i polać Sosem musztardowo-paprykowym Tarsmak.


Smacznego!

roladki po florencku  

Składniki:
- piersi z kurczaka (2 sztuki po ok. 130 g)
- 2 łyżki szpinaku rozdrobnionego mrożonego
- 2 plasterki sera żółtego typu gouda
- 2 plasterki szynki konserwowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- Sos serowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, połączyć
z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch położyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć. Spiąć wykałaczkami i usmażyć na złoty kolor na oleju z obu stron. Następnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 8-10 minut. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyłożyć na talerz i polać Sosem serowym Tarsmak. Podawać z białym ryżem lub puree ziemniaczanym.


Smacznego!