Dla każdego coś pysznego!

Główne składniki

Polecamy na

sosy tarsmak

 

Bardzo często sięgamy po konkretne dania instynktownie. Nawet nie zdając sobie sprawy z tego, że to nie my, a nasz organizm dokonuje wyboru naszego menu. Jednak gdy już zadecyduje, to warto wiedzieć: co z czym, kto przed kim, kto za kim – taki kulinarny savoir vivre. Zapnij fartuch, złap sztućce w dłoń i ruszamy w wędrówkę po krainie smaków. Gotowy? Jeden, dwa, trzy i…wysmakowali.

 

Szczypta pikanterii?


Jesteś jedną z tych osób, która mając do wyboru sos koperkowy, sos czosnkowy i sos pikantny wybierze ten ostatni? Jeżeli tak, to dobrze trafiłeś. Naszą przygodę po krainie różnorodnych sosów i smaków zaczniemy od najpiekielniejszego z kręgów – kręgu pikantnych potraw. Postaramy się przeprowadzić Cię przez nią bez efektów ubocznych ostrości. Wbrew pozorom, będzie to łagodna podróż, roller-coaster zostawiamy na później.

 

Z czym łączyć sos piri-piri?

 

Prawdziwy rarytas dla fanatyków bardzo pikantnych dań oraz esencjonalny dodatek zachodnioafrykańskich zup i gulaszy. Sos pikantny piri-piri bardzo często towarzyszy potrawom mięsnym i rybnym, w celu wydobycia z nich wyrazistości i nadania charakteru. Czemu zawdzięcza swoją ostrość? Prostemu połączeniu kilku odmian papryki z pomidorami i kompozycji orientalnych przypraw.

 

Przykładowe dania z sosem piri-piri:

 

  • Zupa z soczewicy
  • Makaron z gulaszem węgierskim
  • Dania typu fastfood: hamburgery, hot-dogi, zapiekanki
  • Składnik dipów i marynat

 

Możesz nim także polewać mięsa podczas pieczenia, dzięki czemu Twoje potrawy będą miały niepowtarzalny charakter. Bez wątpienia jest to jeden z ciekawszych sosów, które zostały zaimplementowane do europejskiej kuchni. Ciekawostka: papryczki piri-piri znajdują szerokie zastosowanie w daniach kuchni portugalskiej, do której przywędrowała z zamorskich kolonii.

 

Skąd pochodzi sos salsa i czym się charakteryzuje?


Niektórym salsa przede wszystkim kojarzy się z popularnym latyno-amerykańskim tańcem. Nic w tym dziwnego! Jednak słowo salsa w j. hiszpańskim oznacza sos lub smak, przywodzący pikantne i pełne aromatu doznania. Wspólnym mianownikiem sosu, tańca i muzyki o tej samej dźwięcznej nazwie jest różnorodność, pikanteria i bliżej niezidentyfikowany magiczny pierwiastek.


Salsa charakteryzuje się intensywnym, ostrym smakiem oraz nietuzinkową, pełną posiekanych warzyw konsystencją. Główny składnik? Pomidory, pomidory i…różne gatunki papryk. Oczywiście wszystko odbywa się przy akompaniamencie unikalnej kompozycji aromatycznych przypraw. Z czym się najlepiej komponuje? Teoretycznie z potrawami kuchni meksykańskiej – taco, burrito, tortillia, zapiekanki z ryżem i makaronem. Natomiast pamiętaj, że żyjemy w dobie kuchni fusion. W erze łączenie ze sobą różnych smaków z najodleglejszych zakątków świata. Daj się ponieść fantazji!


Przykładowe dania:

 

  • sałatka z kurczakiem
  • dodatek do nachosów i chipsów
  • sos do makaronu z kurczakiem
  • idealny sos do gyrosa


Jakie napoje? Pamiętaj smakoszu młody, nigdy nie…

 

Znasz to uczucie, kiedy postanawiasz przepić pikantną potrawę napojem gazowanym? Jeśli w tym momencie przywołaliśmy bolesne wspomnienia, to…dobrze, że czytasz nasz wpis. Wyruszając na podbój krainy ostrych smaków, nie zapomnij zaopatrzyć się w mleko, wodę lub np. lampkę wina. Kapsaicyna, czyli substancja obecna w papryczkach chilli i odpowiadające za jej ostry smak, rozpuszcza się w tłuszczach i alkoholu. Natomiast wszelkiego rodzaju napoje gazowane tylko wzmagają uczucie ostrości.

 

Jak urozmaicić swoją dietę w sezonie sałatkowym?


Wraz z nadejściem wiosny , nadchodzi też pora na wszelkiego rodzaju potrawy spod szyldu fit. Dlatego naszym drugim przystankiem będzie kraina sałatek, którą odwiedzamy w samym środku sezonu. Sałatki na imprezę , sałatki do obiadu, sałatki na grilla, sałatki w wersji soft i sałatki al dente. Spróbujemy wszystkiego! Miska na stół i mieszamy - tylko jaki sos będzie pasował do…

 

Sałatki Cezar?


Swoją popularność bez wątpienia zawdzięcza prostocie przygotowania. Do jej skomponowania nie potrzebujemy wyszukanych składników, wystarczy sałata rzymska, grzanki i tarty ser. Bardzo często występuje w wersji z kurczakiem, boczkiem lub jajkiem. Jednak cesarski geniusz tkwi w szczególe, którym w tym wypadku jest sos. Co do jego wyboru – wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale jednym z częściej wybieranych jest sos tysiąca wysp i sos majonezowy. Bilans energetyczny klasycznej sałatki Cezar? 400-500 kcal.

 

Czym wyróżnia się sałatka grecka?


Na czym polega paradoks sałatki greckiej? Grecy nie dodają do niej sałaty. Klasyczna wersja zakłada tylko obecność pomidora, ogórka, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, oliwy i oregano. Oczywiście jej skład nie jest sztywny i praktycznie każdy region dodaje do niej ‘coś od siebie’. Sałatkę można doprawić sosem czosnkowo-ziołowym.

 

Dlaczego sałatka warstwowa gyros jest tak popularna?


Idąc w gości, bardzo często zastanawiamy się, co przynieść gospodarzom. Bo przecież nie wypada przyjść z pustymi rękami. Jeżeli szukasz czegoś uniwersalnego – mamy propozycję! Sałatka warstwowa gyros doskonale wkomponuje się w każdego grilla, parapetówkę, urodziny czy nawet święta Bożego Narodzenia. Dlaczego? Przede wszystkim jest łatwa w przygotowaniu i sycąca.


Jednak to nie wszystko! Podaj sałatkę gyros w przeźroczystym naczyniu, dzięki czemu w ciekawy sposób wyeksponujesz warstwowe ułożenie poszczególnych składników. Efekt wow gwarantowany.


Jej dodatkowymi atutami jest zdecydowanie łatwa dostępność potrzebnych elementów. Jakie są główne komponenty? Smażona lub pieczona pierś z kurczaka, kapusta pekińska, kukurydza, papryka, pomidory, kiszone ogórki oraz żółty ser. Oczywiście, jak przy każdej potrawie, potrzebna jest substancja wiążąca, tzw. spoiwo. W przypadku układanej warstwowo sałatki gyros, najlepiej sprawdzi się doprawienie dania sosem czosnkowym lub sosem majonezowym. Oczywiście wszystko zależy od konkretnego przepisu na sałatkę oraz - jak zawsze - od indywidualnych preferencji.

 

Dlaczego sałatka jarzynowa króluje na polskich stołach?


Klasycznej sałatki warzywnej nie trzeba nikomu specjalnie przedstawiać. Jej obecność na polskich stołach jest pozycją obowiązkową każdego rodzinnego spotkania. Unikalna kompozycja składników i sosu majonezowego – właśnie tak smakuje tradycja.


Dlatego nie moglibyśmy nie poddać szybkiego przepisu. Nie warto przejmować się pracochłonnością jej wykonania – rodzina na pewno doceni włożony wysiłek.

 

Jak przygotować sałatkę warzywną?

 

  1. Ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo.
  2. Poczekać aż ostygną, obrać i pokroić na drobną kostkę.
  3. Pokroić cebulę lub białą część pora, czosnek, jajka, ogórki (wcześniej odsączyć), jabłko oraz zieloną pietruszkę.
  4. Wszystkie składniki dodać do miski.
  5. Wsypać 1 puszkę groszku zielonego (odsączonego), 1 puszkę kukurydzy i 320g sosu majonezowego.
  6. Już uformowaną sałatkę warzywną doprawić solą, pieprzem i musztardą.
    Z wierzchu możemy ozdobić ja pietruszką, koprem, papryką itp.


Tylko tyle? Tak, teraz świeżo przygotowane sałatkę jarzynową odłóżmy do lodówki, żeby wszystkie smaki ‘przegryzły się’ ze sobą. Voila, właśnie przygotowaliśmy doskonałą sałatkę zarówno do obiadu, jak i na imprezę.

 

Jesteś zabiegany? Sprawdź inne przepisy na sałatki!


Siedzisz? To dobrze, teraz zamknij oczy i wyobraź sobie hipotetyczną sytuację. Wracasz do domu po całym dniu pracy, musisz nakarmić dzieci i…przygotować się na jutrzejszy wyjazd w celach biznesowych. Dobrze wiesz, że nie będziesz miał czasu na wizytę w żadnej z przydrożnych restauracji, a fast foody starasz się omijać szerokim łukiem. To co, może jakaś sałatka?

 

Prosty przepis? Sałatka z kurczakiem


Jedno z najprostszych i wbrew pozorom najpopularniejszych dań - wariacji na temat jest naprawdę sporo. Jednak, żeby przygotować sałatkę z kurczakiem w klasycznej wersji, wystarczy nam tylko kilka składników. To proste – zamarynuj i podsmaż pierś kurczaka, wymieszaj z miksem sałat, serem feta i dodaj np. pomidorków koktajlowych. Komponenty do wyliczenia na palcach jednej ręki.


Natomiast kluczową kwestią jest dobór odpowiedniego sosu. Tutaj nie ma odgórnie narzuconych zasad, decyzję podejmujesz sam – oczywiście kierując się gustem Twoich kubków smakowych. :) Jedni stawiają na klasyczne połączenie, czyli sos serowy, śmietanowo-serowy czy czosnkowo-ziołowy, a inni eksperymentują z sosem amerykańskim, chrzanowym czy tikka masala.


Do idealnego przepisu na sałatkę czasami dochodzi się metodą prób i błędów.

 

sałatka z kurczaka sos

Sałatka - dobra na każdą okazję!


Szukasz pomysłu na drobną przekąskę, lunch lub pełnoprawne danie obiadowe? Na ostatniej prostej po świecie różnego rodzaju sałatek, zaserwujemy kilka smacznych, przykładowych przepisów na każdy dzień tygodnia. Przekonasz się, że sałatki wcale nie muszą być nudne, np. z pozornie nieskomplikowaną sałatką grecką, sałatką z tuńczykiem, czy colesław można zrobić swoje exegi monumentum.


Poniedziałek - sałatka z makaronem i salami

 

  • 50 dag ulubionego makaronu
  • 0,5 brokułu
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • czarne oliwki
  • 20 dag salami
  • mozzarella
  • suszone oregano
  • papryczka chilli
  • sól
  • pieprz
  • sos amerykański


Zaczynamy od przygotowania esencji naszego dania, czyli makaronu. Gotujemy go we wcześniej osolonej wodzie wg instrukcji zawartej na opakowaniu. Resztę składników szatkujemy zgodnie z indywidualnymi preferencjami i mieszamy z wcześniej ugotowanym makaronem. Całość polewamy 6 łyżkami oleju, zraszamy solą, pieprzem, suszonym oregano i papryczką chilli. Poniedziałek zaczynamy na ostro!

 

Wtorek – sałatka z sosem tatarskim

 

  • 2 jajka
  • mały pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • sos tatarski


Masz 10 minut? Jeśli tak, to właśnie tyle czasu zajmuje przygotowanie sałatki z sosem tatarskim. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, pokrojenia ich w estetyczne, sałatkowe kawałki i zmieszanie ze szczypiorkiem oraz sosem tatarskim. Oczywiście całość doprawiamy według własnego uznania. Oprócz oczywistego łączenia go z sałatkami, jest to też idealny sos do kanapek.

 

Środa – makaron z sosem warzywnym

 

  • dowolna kasza lub makaron
  • sos warzywny


Środek tygodnia. Właśnie wtedy staramy się złapać oddech pomiędzy pracą, a pozostałymi obowiązkami. Szybka przekąska jest wtedy najbardziej pożądanym dobrem. Przygotowanie makaronu z sosem warzywnym sprowadza się do podgrzania obu składników i wymieszania ich ze sobą. Proste jak bułka z masłem.


Czwartek – sałatka z makaronem i sosem czosnkowym

 

  • 0,75 paczki makaron rurki
  • 25 pomidorków koktajlowych
  • ogórek zielony
  • feta
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • Sos czosnkowy


Taki sam schemat, jak przy poprzednich daniach, tj. gotujemy, kroimy, mieszamy i doprawiamy. Jeżeli marzy Ci się wieczór spędzony w domu, to makaron z sosem czosnkowym jest propozycją właśnie dla Ciebie. Czym popijać? Lampka wina na pewno nie zaszkodzi. W końcu czwartek to taki mały piątek.

 

Piątek – sałatka z tuńczykiem

 

  • tuńczyk w sosie własnym
  • jajka
  • ogórki konserwowe
  • kukurydza w puszce
  • majonez sałatkowy 
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
  • sos majonezowy


Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (ok. 10 minut), potem czekamy aż ostygną i je obieramy. Lekko uchylając wieczko, odsączamy z zalew – tuńczyka i kukurydzę, a resztę, tj. ogórki i jajka standardowo kroimy w kosteczkę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki z sosem majonezowym na czele, doprawiamy wg uznania i delikatnie mieszamy. Zalecamy odłożenie sałatki na kilka godzin do lodówki, w celu ‘przegryzienia się’ smaków.

 

Sobota i niedziela? Czas na grilla!

 

Ostatnim przystankiem naszej podróży jest spotkanie z najbliższymi znajomymi. Sezon grillowy w pełni, więc jedziemy na działkę, zakasamy rękawy i bierzemy się do pracy. W przerwie między koszeniem trawy, a sprzątaniem dawno nie eksploatowanej werandy - obdzwaniamy znajomych. Ku własnemu zdziwieniu, wszyscy mają wolny wieczór i z chęcią wpadną na jednego…burgera.

 

Wrzuć na ruszt!


Masz już dość tradycyjnego podejścia do zestawu potraw serwowanych na grilla? Oczywiście zdajemy sobie sprawę z kultu kiełbaski z zapiekanym chlebem - esencji tego typu spotkań. Jednak czasami warto wyciągnąć asa z rękawa i zaskoczyć gości czymś zupełnie nowym.


Hamburger – udziec z indyka

 

  • 300g zmielonego mięsa z udźca z indyka
  • jajko
  • zielona pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, czarny pieprz
  • bułka
  • sałata
  • pomidory
  • cebula
  • ogórki konserwowe
  • awokado
  • sos piri-piri lub sos pikantny
  • sos majonezowy lub sos tysiąca wysp


Wszystkie wymienione składniki mieszamy ze sobą, formujemy w odpowiedniej wielkości kotlety i wrzucamy na ruszt. W międzyczasie przygotowujemy sobie pozostałe składniki i lekko podpiekamy nasze pieczywo. Potem czeka nas już tylko praca nad estetycznym ułożeniem poszczególnych warstw oraz wybranie sosu. Wersja na ostro? Polecamy sos pikantny lub piri-piri, wersja dla osób z delikatnym podniebieniem – klasyczny sos majonezowy lub sos tysiąca wysp. Czas przygotowania 6-8 porcji? 30 minut.

 

Pilnujesz diety? Grill to nie tylko mięso!


W środku lata świeże warzywa są do kupienia w rozsądnych cenach, łatwe do przygotowania, a co najważniejsze – zawierają mało kalorii. Pomimo szerokiego spektrum smaków, zazwyczaj idziemy po najmniejszej linii oporu i ograniczamy się do grillowanych ziemniaków. Nic dziwnego, ponieważ w połączeniu np. z sosem pieczarkowym, sosem pikantnym czy serowym potrafią zadowolić najbardziej wymagające podniebienia. Natomiast warto otworzyć się też na inne smaki i wypróbować całą resztę. Warzywa są niesamowicie bogate w błonnik, który pozytywnie stymuluje przemianę materii, przyspiesza trawienie i obniża tzw. indeks glikemiczny potraw*.

 

Czy istnieje coś takiego, jak wzór na idealnie skomponowaną potrawę? Uniwersalny przepis na kulinarny sukces? Wydawać by się mogło, że żyjąc w dobie mediów społecznościowych, widzieliśmy już wszystko. Poznaliśmy wszystkich. Próbowaliśmy już wszystkiego. Jednak życie cały czas nas zaskakuje i właśnie dzięki m.in. sosom znane nam potrawy mogą ciągle wprawiać w podziw nasze kubki smakowe.

 

*stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego produktu

 

Sos barbecue (w skrócie sos BBQ) to jeden z najbardziej kontrowersyjnych smaków. Poprzez połączenie nut kwaśnych, słodkich i pikantnych, sos ten często ma ostry zapach wędzonki. Charakterystyczny smak oraz zapach, są przez jednym uwielbiane, przez innych znienawidzone. Jaki jest sekret idealnego sosu barbecue?

 

Już sama nazwa sosu wskazuje na jego główne przeznaczenie. Tłumacząc z hiszp. barbacoa, ang. barbecue – rożen, grill. Dlaczego zatem sos przygotowany idealnie pod potrawy z grilla nie podbił stołów wielu z nas? Chodzi o smak, zapach a może skład?  

 

Skupiając się na tym ostatnim, do klasyków produktowych używanych do produkcji barbecue należą:  przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Ta mieszanka podbija najlepiej smak wieprzowiny czy  żeberek wołowych, czy zatem mała popularność tych mięs na polskich grillach decyduje o tym, czy sięgamy po barbecue czy nie?

 

W zależności od szerokości geograficznej i gustów kulinarnych, skład, a co za tym idzie smak barbecue różni się. O ile klasyczny sos do grilla jest popularny w Stanach Zjednoczonych, o tyle na Dalekim Wschodzie częściej używa się tych na bazie ketchupu oraz syropu zbożowego, natomiast w Australii barbecue to mieszanka sosu pomidorowego i sosu  worcestershire, który powstaje z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois... Co kraj to obyczaj jak i co kraj to inny skład barbecue. J

 

W Amerykańskim stylu

 

Klasyczny amerykański barbecue to gęsty, pomidorowy, brązowoczerwony, kwaskowaty i słodki sos.  Podobno sekretem wyrazistości jego smaku jest wykorzystanie wielu źródeł smaku słodkiego - brązowego cukru, miodu i melasy – smaku kwaśnego  - uzyskane z octu oraz soku z cytryny - oraz smaku ostrego – dzięki dodaniu pieprzu, musztardy i chili. W sosach barbecue często mamy wrażenie osiągnięcia 5 smaku tzw. Umami, który można osiągnąć dodając odrobinę mięsnego wywaru.

 

Sos barbecue typowy dla niektórych regionów Karoliny Południowej, to z kolei sos musztardowy. Do musztardy dodaje się octu, cukru i przypraw. Żółty sos BBQ jest charakterystyczny dla tego regionu.

Istnieje także, charakterystyczny dla północnej Alabamy, biały sos barbecue. Składa się od głównie z majonezu, do którego dodaje się octu, pieprzu, soli i cukru. Ten sos stosuje się przede wszystkim do kurczaka z grilla i wieprzowiny. W Teksasie idealny barbecue będzie mocno doprawiony pieprzem, kurkumą, chilli oraz cebulą.

 

Sztuka łączenia smaków 

 

Sos barbecue nie sprawdzi się jako marynata do mięs ze względu na dużą zawartość cukru. Sposobem na niego może być dodanie go pod koniec grillowania, tak by się podgrzał ale nie przypalił. Najlepiej sprawdzi się jako dip.

 

 

Wiemy już, że nie tylko Polacy kochają grillowanie i różnorodne potrawy z rusztu. Do grona zwolenników barbecue należą także Amerykanie oraz Latynosi. Dziś w poszukiwaniu tradycji grillowania przeniesiemy się bardziej na Wschód. Konkretniej, na Daleki Wschód.

 

Azja i przedstawiciele wielu krajów Dalekiego Wschodu, serwują nieco odmienne wersje grillowanych potraw. W pierwszej kolejności na uwagę zasługują orientalne przyprawy, nadające zupełnie inny smak podawanym potrawom. Ich niesamowicie aromatyczne połączenia tworzą intensywne w smaku marynaty, idealnie podkreślające serwowane dania. W Chinach np. poza grillowaniem wołowiny, wieprzowiny i drobiu, serwuje się również larwy owadów, insekty, a nawet ptaki. Natomiast kuchnia w Singapurze oparta jest na zapożyczeniach kulinarnych z Malezji, Tamil, Chin, Indii i kuchni Pernakan. Wyraźnie odczuwalny jest tutaj trend łączenia smaków. Jednym z najbardziej popularnych dań na grilla jest Satay. Danie to pieczone jest na ognisku i składa się z kawałków lub plastrów mięsa nadzianych na patyczki bambusowe, a następnie podawane jest z naprawdę ostrymi sosami.

 

W Indiach na przykład zamiast znanego nam metalowego lub żeliwnego grilla, używa się Tandoori, czyli wkopanego w ziemię glinianego pieca w kształcie wazonu. Ogrzewany jest on przez rozpalone na jego dnie drewno. Do rozgrzanego pieca wkłada się zamarynowane mięso lub warzywa, które są nabite na szpikulce. Hindusi w Tandoori wypiekają także ich tradycyjny chleb Naan.

 

Ciekawy sposób na uzyskanie aromatycznego i intensywnego smaku dań z grilla stosują także Japończycy. W japońskich restauracjach do obróbki termicznej potraw używany jest tzw. Tepan – czyli duża płyta grzewcza, zastępująca stół. Dzięki technice Teppanyaki najczęściej przygotowywany jest ryż, warzywa, wołowina, jagnięcina, drób oraz owoce morza.

 

W prywatnych domach natomiast najczęściej grilluje się za pomocą tzw. Yakimono. Zamarynowane kawałki mięs i warzyw są poddawane smażeniu na ruszcie lub bambusowych patyczkach. Zawieszane na nich potrawy dochodzą nad żarzącym się węglem drzewnym, nabierając w ten sposób głębokiego, dymnego smaku. Natomiast w Tajlandii jedną z najbardziej popularnych metod przyrządzaniu posiłków na grillu jest bezpośrednie pieczenie mięsa lub warzyw na rozgrzanych węglach, owiniętych w kilka warstw liści bananowca. Najczęściej podawane są doprawione kolędrą, chilli, czosnkiem i kurkumą polędwiczki drobiowe.

 

Bardzo często już w weekend majowy otwieramy sezon grillowy, by w gronie rodziny i przyjaciół dobrze zjeść i spędzić miło czas. Jeżeli tylko pogoda pozwala, to trwa on nawet do końca września. Kiełbasa, karczek, skrzydełka, to tylko niektóre z popularniejszych dań z grilla, które podajemy w Polsce, zachwycając nawet najbardziej wymagające podniebienia. Mało kto wie, że wokół grilla, każda z narodowości ma swoje tradycje i odrębne kulinarne specjały :) 

 

W Ameryce, Północnej jak i Południowej, grillowanie ze znajomymi czy rodziną, jest jedną z ulubionych form rozrywki czy spędzania wolnego czasu. W Stanach Zjednoczonych na ruszt trafiają duże kawałki mięsa, które wcześniej przygotowane, smażone są na wolnym ogniu w całości.

 

 

Podobnie w Meksyku, gdyż Meksykanie uwielbiają grillować duże kawałki wołowiny, którą następnie kroją w cieniutkie paski i jedzą zawinięte w specjały kuchni meksykańskiej – Burritos lub Tacos. Najchętniej jako dodatki stosują pastę guacamole, kwaśną śmietanę czy grillowaną czerwoną cebulą. Charakterystyczne dla meksykańskiego sposobu przygotowywania potraw na ruszcie, jest również wykorzystywanie różnego typu warzyw, a czasami również alkoholi. Stek połączony z Tequilą, dla nas brzmi może nietypowo dla nich to codzienność.


W Ameryce Północnej na ruszcie oprócz mięs, pojawia się także kukurydza. Całe kolby, obrane z liści i przyprawione odrobiną soli oraz cukru, a następnie polane łyżką wody, są zawijane w folię aluminiową i grillowane ok. godziny.

 

Przemieszczając się bardziej na południe, do najbardziej typowych potraw z Argentyny należą grillowana na węglu wołowina i kiełbaski, które powinny smażyć się powoli, by w dymie delikatnie dochodzić do odpowiedniego poziomu wysmażenia. Najczęściej apetyczne kawałki mięsa podawane są w towarzystwie salsy chimichurri – ostrej i aromatycznej mieszanki octu, pietruszki, czosnku, czerwonego pieprzu i soli.

 

Korzystając z wysokiej jakości krajowego mięsa, również mieszkańcy Urugwaju nie tracą żadnej okazji, by cieszyć się dobrym obiadem z grilla w gronie bliskich. Na urugwajskie ruszty trafiają oprócz steków i kiełbas, różnego rodzaju podroby, a nawet ogony, które są serwowane z sałatkami czy ziemniakami. Grillowanie w Chile, które z racji swojego położenia, serwuje najwięcej morskich przysmaków, skupia się wokół owoców morza. Z mięs najczęściej serwuje się tu wołowinę, a także warzywa.


W Brazylii na ruszcie przygotowywane są owoce. Brazylijczycy uwielbiają ananasy i brzoskwinie, z których serwują przeróżne wariacje owocowych szaszłyków.

 

Karnawał dobiega końca. Zanim jednak na dobre się z nim pożegnamy, zastanówmy się jakie inspiracje, również te kulinarne, możemy zaczerpnąć z państw hucznie świętujących Karnawał.


Najbardziej znane miejsce z zabaw w tym okresie, z barwnym pochodem i gorącą muzyką to Rio de Janeiro. Drugie miejsce w rankingu, z równie bogatą tradycją karnawałową, zajmuje Wenecja. Początki zabaw oraz bali maskowych sięgają tutaj XI wieku. Był to jedyny czas w roku, gdzie obok zamożnych ludzi mógł bawić się plebs, bowiem za sprawą masek i kostiumów wszyscy stawali się równi.

 

Obecnie Karnawał jest skierowany do mieszkańców, ale również do turystów z całego świata, którzy chcą pobawić się ale również poznać tradycje innego kraju. Skoro mowa już o tradycji i szaleństwach, te również dotyczą kulinariów w tym okresie :) Gorące rytmy i zabawa, często z dodatkiem napojów alkoholowych, pobudzają apetyt. Dlatego jako przekąski czy potrawy na karnawał wybiera się te, które są szybkie w przygotowaniu ale syte.


Często proste połączenia są bowiem najlepsze! Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystywaniem dużej ilości aromatycznych warzyw oraz przypraw, takich jak: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, i inne. Dlatego kuchnia ta, jest niezwykle aromatyczna i inspiruje wielu kucharzy z całego świata.Rozbudzający zmysły sos pomidorowy, aromatyczna sałatka, panzanelli, pizza czy tapenada.

 

Co jeszcze w poszukiwaniu kulinarnych karnawałowych inspiracji podpatrzyć można we włoskiej kuchni?
Przykładowo lazanie. Pomidorowo-mięsny farsz przekładany płatami lazanii to nieodzowny element karnawału. Jeśli karnawał, nie mogłoby się obyć bez faworków. Te włoskie noszą nazwę frappe to smażone na głębokim oleju ciasteczka, konsystencją przypominające ciasto francuskie, pokrywane miodem i cukrem pudrem. Jeśli o słodyczach mowa, tutaj nie można zapomnieć o popularnych pączkach (Frittelle), których sposób wykonania różni się w zależności od regionu kraju. Do najpopularniejszych dodatków zalicza się drobno posiekane kasztany, anyż, rodzynki, orzeszki piniowe, cukier puder, miód czy skórka pomarańczowa.

 

veneo tarsmak post facebook 20170216