|
|
Składniki-ciasto: - 300g mąki - 150 g masła - 2 żółtka - 100ml wody - sól do smaku
Pozostałe składniki: - 1 średnia cebula - 1 łyżka masła - 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych - 250g kurek mrożonych lub świeżych - 6 średnich pieczarek - 100ml słodkiej śmietanki - 1 łyżeczka mąki - Sos pieczarkowy Tarsmak - Sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z Sosem pieczarkowym Tarsmak.
Smacznego!
|