Drukuj
tarta grzybowa z sosem pieczarkowym  

Składniki-ciasto:
- 300g mąki
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 100ml wody
- sól do smaku


Pozostałe składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
- 250g kurek mrożonych lub świeżych
- 6 średnich pieczarek
- 100ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka mąki
- Sos pieczarkowy Tarsmak
- Sól i pieprz do smaku


Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do tart. Podpiec w piekarniku ok. 10 min, w temp. 200°C. Cebulę obrać, pokroić w półkrążki i podsmażyć na maśle. Podgrzybki i kurki oczyścić, zagotować w osolonej wodzie i odcedzić. Do cebuli wkroić oczyszczone pieczarki, dodać grzyby i chwilę podsmażyć. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać śmietankę, sól, pieprz do smaku. Całość zagotować i wyłożyć na podpieczone ciasto. Tartę upiec w piekarniku w temp. 180°C, aż ładnie się zrumieni. Podawać z Sosem pieczarkowym Tarsmak.


Smacznego!