Składniki na ciasto: - mąka pszenna 3 szklanki - letnia woda ok. 1 szklanka - olej 2 łyżki
Składniki na farsz: - kapusta świeża: ½ średniej główki - 3 główki cebuli - 3-4 łyżki oleju - masło: 50 g - sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sos sojowy
Wykonanie: Kapustę pokroić na cząstki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać masło, chwilę razem podsmażyć i dodać do kapusty. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Do przesianej mąki dodać olej, i powoli mieszając wlewać wodę. Wyrobić ciasto na jednolitą elastyczną masę. Dobrze wyrobione ciasto ma dużo pęcherzyków powietrza po przekrojeniu nożem. Porcjami rozwałkowywać ciasto i wykroić krążki. Do każdego nałożyć wystudzony farsz i ulepić pierogi. Ugotować w osolonej wodzie wrzucając na wrzątek – od wypłynięcia ok. 3 minuty. Podawać polane gorącym sosem pieczarkowym firmy Tarsmak.
Smacznego!
Autorem przepisu jest Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
|