| Składniki:- 50 dag mąki pszennej
 - 15 dag margaryny
 - 5 dag drożdży
 - 2 jajka (ugotowane na twardo)
 - 2 żółtka
 - ½ szklanki kwaśnej śmietany
 - 2 łyżki mleka
 - cukier i sól do smaku
 - świeża papryka
 - Sos serowy Tarsmak
 Wykonanie:
 Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
 Ciasto rozwałkować. Formować bułeczki z jajkiem i pociętą w paseczki papryką. Bułeczki poukładać na natłuszczonej blaszce i piec ok. 35 – 40 minut w temperaturze 180°C. Bułeczki podawać z sosem serowym Tarsmak.
 Smacznego!
 |